Klimatske spremembe

Podnebne spremembe so postale del našega vsakdanjika, zato je pomembno, da naše misli in dejanja usmerimo v rešitve, kako se na to prilagoditi, predvsem pa kako te vplive omiliti ali zmanjšati. Krajino spreminjamo tudi z gradnjo novih objektov, zato je naše poslanstvo, da z vsakim našim projektom pustimo pozitiven zelen pečat v okolju.

Moč narave

Pomemben faktor za okolje so drevesa oziroma vse rastline. Drevesa s svojimi koreninami preprečujejo erozijo tal in omogočajo stabilnost zemlje ob hudih nalivih, poplavah in plazovih. Ublažijo hitrost vetra, v vročih dneh pa nudijo senco, ohranjajo vlažnost in hladijo okolico. Absorbirajo tudi ogljikov dioksid, ki vpliva na globalno segrevanje. Zasaditev rastlin torej pomaga stabilizirati tla, spodbuja tvorbo hranil v prsti, ohranja hidrološki cikel, kateri vrača paro v ozračje in olajša obnovo ekosistema.

Drevesa imajo tudi zelo pomembno socialno vlogo za ljudi. So bistvenega pomena za dobro počutje in omogočajo prijeten prostor za preživljanje časa zunaj. Ljudje se namreč dobro počutimo ob velikih drevesih. Ta nas pomirjajo in dajejo občutek obstoja in veličine. Z zasajevanjem rastlin lahko ustvarimo tudi pomemben vizualni poudarek, kot na primer poudarjen vhod v hišo ali videz prijetne in urejene okolice.
Predstavljajte si prijetno zeleno okolico, nato pa odmislite vso zelenje, ki je tam. Ugotovili boste, da je to razlog, da se v tem okolju počutite dobro.
Velikokrat ima drevo še globlji pomen kot le to da je rastlina. Drevesa so tudi naša dediščina, ko so bila posajena ob določenem pomembnem dogodku (rojstvo, selitev), ali pa imajo vlogo nacionalnega simbola (lipa). Ob marsikaterem prazniku dajemo poudarek tudi na simboliko cvetja.

Samooskrba

K ohranjanju okolja lahko sami prispevamo veliko tudi z lastno oskrbo. Pridelava lastne zelenjave in sadja ima pomembne prednosti, saj tako manj bremenimo okolje. Manjše so porabe vode, zmanjša ali izniči se uporaba škropiv in umetnih gnojil, ni pakiranja ter logističnih stroškov in s tem povezanih izpušnih plinov. Lasten pridelek je v sezoni vedno na voljo, svež in cenovno veliko bolj ugoden. Z lastno pridelavo imamo zaupanje v kvaliteto hrane, hkrati pa nam da zadovoljstvo da smo nekaj vzgojili sami. Vrtnarjenje je lahko tudi odličen hobi in način za kvalitetno ter koristno preživljanje časa zunaj.

Zakaj torej sadimo zeleno?

· S tem pomagamo ohranjati okolje
· Na ta način dajemo zgled naslednjim generacijam
· Ustvarjamo prijetno okolico bivanja
· Ohranjamo stik človeka z naravo
· Rastline imajo pozitiven vpliv na človeka in družbo

Zakaj torej sadimo zeleno?

Scroll to Top